Hacked.

Direktlänk till inlägg 2 april 2009

Snart påst-Äggfakta-Recept

Av Bitch - 2 april 2009 08:33

  


Det är snart påsk, då pssar det väldigt bra med lite recept och äggfakta :


Äggfakta:
- Äggskal består huvudsakligen av kalk. Det är lika mycket kalk i små ägg som stora, varför de större har skörare skal.
- Äggvitan innehåller 10% ren protein och 90% vatten.
- Ju äldre hönan är, desto större blir äggen.
- Äggets färg beror på vilken hönsras det kommer ifrån. Innehållet är dock alltid detsamma.
- I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år, och ungefär hälften av dessa ingår i olika slags produkter som bakverk, dressingar och majonnäs.
-  Ägg är känsliga och ska förvaras i kylskåp. Då skalet är poröst kan ägget suga åt sig smak, lukt och även bakterier från andra livsmedel.


KOKTIDER
Om äggen läggs ner i kallt vatten:
Löskokt 1-2 minuter
Medium 4-5 minuter
Hårdkokta 6-8 minuter
Om äggen läggs ner i kokande vatten:
Löskokta 3-5 minuter
Medium 6-7 minuter
Hårdkokta 9-10 minuter

Färskhetstest
Är du inte helt säker på om äggen är färska kan du hälla upp ett glas vatten och lägga i ägget. Om ägget är färskt lägger det sig på botten, är det äldre än tre veckor ställer det sig helt upp i vattnet med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp helt till ytan är ägget riktigt gammalt och bör inte ätas.



FRANSK OMELETT
Den nästan enklaste, men inte desto mindre goda, maträtt du kan göra med ägg är fransk omelett. Servera omeletten som den är eller fyll med stuvade eller stekta tillbehör.

Grundrecept:
4 ägg
4 msk vatten
1/2 tsk salt
1 msk smör Knäck äggen i en skål, häll i vattnet och vispa samman allt med en gaffel. Salta och peppra. Bryn smöret i en stekpanna på medelvärme. Häll ned äggsmeten mitt i stekpannan och dra med en gaffel längs omelettens ytterkanter så att det lösa hela tiden kan rinna ner och stelna. När omeletten har stelnat och fått en fin gyllene färg på undersidan flippar man ena halvan över den andra och lägger upp på tallriken. Servera med t.ex räkstuvning, fräst svamp, skinkstuvning eller tomatsallad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bitch - 3 mars 2012 17:41


This blogger just got owned by Michael. Fniss! <3   ...

Av Bitch - 2 mars 2012 23:53

                                           Massage har nog de allra flesta varit på någon                                                                                                         Och nu känner jag - efter en tids ont-i rygge...

Av Bitch - 29 februari 2012 22:42


   Mannen's kalas ikväll blev så lyckat   Det känns så roligt när man har stått i köket så gott som hela dagen och fixat , att gästerna sedan tycker det är gott och blir glada. Även dom båda tårtorna blev bra och jag fick beröm för dom  .   M...

Av Bitch - 29 februari 2012 16:03


                                                                      Grattis grattis raring- Idag får du äntligen fylla år på RÄTT dag      Jag har gjort en tårta i form av en Wii handkontroll och jag håller på med en större tårta där det b...

Av Bitch - 28 februari 2012 08:42

 Japp nu är det dags att ta ännu en tur med min gamla vän ( nåja ) Sj                                                       Över 5 tim resa ska det bli . Håll tummarna att det går bra. Men solen skiner ju =)   Tjingeling ...

Presentation

Omröstning

Hur hittade du till min blogg ?
 Google
 Genom faccebook
 Genom hajpa
 Genom vänner som tipsat om bloggen
 Annat
 Har följt din blogg sen starten

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Gästboken-skriv gärna en rad

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Håll reda på tiden

Kategorier

Arkiv

Bloggar

Reklam

Länkar

RSS

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards