Direktlänk till inlägg 5 januari 2010
Helstekt oxfilé:
ca 900 g oxfilé i bit
1 msk smör
5-7 krm salt
Potatistorn:
1 kg potatis, skalad, grovriven
ca 200 g skogschampinjoner, hackade
ca 1 dl mozzarella, riven
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
Karamelliserade smålökar:
500 g små stek- eller schalottenlökar, skalade
2 msk smör
3 msk socker
3 msk balsamvinäger
3 dl rödvin
salt
svartpeppar
Tillbehör:
ca 500 g blandade gröna bönor
ca 500 blandade gröna bönor, t ex haricots verts eller
sugar snaps, sockerärter
ärtskott
färska timjankvistar
Gör så här
Helstekt oxfilé
Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas.
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar ca 20-25 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.
Potatistorn
Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter.
Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.
Karamelliserade smålökar
Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, ärtskott och timjan.
Såå GOTT- kanske nått att ta till fredagsmyset
Massage har nog de allra flesta varit på någon Och nu känner jag - efter en tids ont-i rygge...
Japp nu är det dags att ta ännu en tur med min gamla vän ( nåja ) Sj Över 5 tim resa ska det bli . Håll tummarna att det går bra. Men solen skiner ju =) Tjingeling ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|